Jesienny gulasz z soczewicy

Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do przygotowywania popularnych dań, w których zazwyczaj zastępuje mięso. Jedną z takich potraw jest gulasz z soczewicy. Najlepiej sprawdzi się w nim odmiana o twardych ziarnach, na przykład zielona. To proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które przygotować można w wielu wariantach. Soczewicę opłucz i namocz w wodzie (nie musisz robić tego długo, wystarczy godzina). Następnie wymień wodę i ugotuj ziarna do miękkości, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż je, aż zmiękną. Dodaj do nich pomidory i soczewicę – także duś je przez chwilę. Danie możesz zmodyfikować i wedle upodobań za każdym razem przyrządzać nieco inaczej. Zamiast zielonej soczewicy użyj np. czarnej lub brązowej – pamiętaj jednak, by namoczyć ją nieco dłużej. Gulasz będzie dobrze smakował, kiedy dodasz do niego jarmuż. Najlepszy będzie dzień po przygotowaniu. Wypróbuj w najbliższym czasie na wegański obiad!..



Lista składników

  • cebula – 1 szt.
  • strąk ostrej papryki chilli – 1 szt.
  • mały por, tylko biała część – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • zielona papryka – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • duży ziemniak – 1 szt.
  • zielona soczewica – 250 g
  • Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr – 1 łyżka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 szt.
  • pomidory – 600 g
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • ząbek czosnku – 3 szt.

Przygotowanie

Krok 1
Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.

Krok 2
Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.  

Krok 3
W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut .


Do gulaszu z soczewicy idealnie pasuje łyżka mielonego kminu rzymskiego – nada on potrawie odpowiedniego smaku.